Coronavirus

Instructies voor zwangerschap, bevalling en kraambed tijdens de Corona (COVID-19) Pandemie

Beste zwangere,

Je bent zwanger en druk bezig met alle voorbereiding, de kinderkamer, spulletjes en de bevalling. Dit is een hele leuke en spannende gebeurtenis. Jammer genoeg wordt de komst van jullie kindje momenteel overschaduwd door de Corona pandemie waarmee ook ons land te maken heeft. Om te garanderen dat wij jullie in deze periode kunnen blijven ondersteunen, zijn ook wij genoodzaakt om de adviezen van onze landelijke beroepsvereniging (KNOV) te volgen. Hieronder hebben wij onze instructies voor jullie op een rijtje gezet. 

We verzoeken alle cliënten om handzeep en papieren doekjes (keukenrol/tissues) in huis te halen. Mochten we je thuis moeten bezoeken (spoed thuis, bevalling of kraamvisite) dan kunnen wij de juiste hygiënemaatregelen volgen.


Instructies voor het spreekuur:
Tot onze grote spijt zijn ook wij genoodzaakt/verplicht de komende tijd onze zorg drastisch aan te passen. Wij zullen vanaf nu alleen nog de minimaal vereiste zorg leveren zoals geadviseerd door de KNOV. Dit houdt in dat wij jullie afspraken grotendeels telefonisch gaan doen en ook minder frequent. Daarnaast kom je alleen naar de praktijk voor de fysieke controle: je bloeddruk en de controle van je baby (maximaal 5 minuten). Bloedonderzoek en echo vindt hier ook plaats (maximaal 15 minuten)

 • Kom niet naar de praktijk als je verhoging/koorts (>37,5 graden), griep- en/of verkoudheidsverschijnselen hebt. Ook bij hoesten, loopneus en andere luchtwegklachten. Neem dan  contact met ons op.
 • Neem niemand mee naar je controle, ook niet je kinderen of je partner. Zij kunnen je wel afzetten, maar niet de praktijk binnenkomen. Indien gewenst kan je partner via beeldbellen meekijken. Uitzondering hierop is als je een termijnecho of echo in verband met bloedverlies hebt, dan is je partner welkom.
 • We willen vragen om samen met ons de gereserveerde tijd te bewaken zodat er niet onnodig oponthoud ontstaat in de wachtkamer. Alvorens jouw fysieke controle bij ons op de praktijk zullen wij telefonisch contact met jou opnemen om al je vragen, klachten en zorgen te bespreken.
 • Indien er toch onverhoopt wachtenden zijn bij binnenkomst probeer dan afstand van elkaar te houden in de wachtkamer door aan een andere tafel of bank te gaan zitten.

Instructies voor de bevalling:

– Momenteel is de kans op besmetting met het Coronavirus (Covid-19) groter in de ziekenhuissetting. Het valt te overwegen om een poliklinische bevalling zonder medisch risico thuis te laten plaatsvinden. Mochten er tussentijds toch andere medische indicaties ontstaan, zullen wij alsnog met jullie verplaatsen naar een ziekenhuis.

Natuurlijk blijft de plaats van de bevalling jullie keuze en volgen wij jullie wens hier in!

– Daarnaast is enkel toegestaan maximaal 1 persoon mee te nemen naar de (poli)klinische bevalling. Dit moet continu dezelfde persoon zijn, er kan niet afgewisseld worden door verschillende mensen. Er mogen geen familieleden of vrienden in de wachtkamers van het ziekenhuis blijven wachten, ook na de geboorte is het niet toegestaan kraamvisite in het ziekenhuis te ontvangen. Bezoek en kraamvisite moet dus uitgesteld worden tot moeder en kind thuis zijn. Mocht je partner een verkoudheid, hoesten of koorts hebben, dan mag deze niet aanwezig zijn bij de geboorte. Zorg dat je iemand achter de hand hebt in dat geval.

 • Voor een thuisbevalling gelden in principe dezelfde regels. Wel zullen wij de kraamzorg bellen voor assistentie. Wij zullen geen stagiaires toestaan bij baringen. 
 • Mocht je klachten hebben die passen bij het Corona-virus dan zullen wij mogelijk in beschermde kleding bij je baring aanwezig zijn.
 • Mocht je besmet zijn met Corona-virus tijdens je bevalling dan is het huidige advies dat de bevalling plaatsvindt in het ziekenhuis.

Instructies voor het kraambed:

 • Wij zullen minder vaak langskomen dan dat wij normaal gewend zijn. Een deel van de controles zal telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden. Indien er zorgen zijn, komen wij uiteraard wel langs.
 • Op de dag van de visite door de verloskundige verzoeken wij je geen kraamvisite te plannen.
 • Ons nadrukkelijke verzoek is om geen onnodige kraamvisite langs te laten komen. Beperk dit tot het absolute minimum. Laat kraamvisite liever niet de baby aanraken/vasthouden.
 • De kraamzorg die Rotterdam Bevalt levert zal ook hun zorg tot een minimum gaan beperken.

Wij snappen dat deze maatregelen voor jullie misschien als een teleurstelling voelen. Dat voelt voor ons ook zo. Onze praktijk kenmerkt zich door veel tijd voor mensen en persoonlijk contact. Helaas kunnen wij dit jullie nu niet meer bieden op de manier die wij voor ogen hebben. Wel blijven we ten alle tijden bereikbaar voor een luisterend oor en zullen we de gebruikelijke voorlichting en voorbereiding op de bevalling telefonisch zo persoonlijk mogelijk laten plaatsvinden met bijvoorbeeld hulp van beeldbellen. Realiseer je wel dat de telefoon nu mogelijk drukker bezet is dan normaal. Wil je teruggebeld worden op een later moment, dan kun je ons ook een mail sturen. 

Wij houden onze eigen gezondheid scherp in de gaten en zullen bij klachten zoals nu omschreven door het RIVM en GGD voor zorgverleners thuis blijven. Hierdoor kan het zijn dat we met onze collega verloskundigenpraktijken uit de regio samenwerken om goede en veilige verloskundige zorg te kunnen bieden en kan het zijn dat je een andere verloskundige ziet, ook bij spoed of de bevalling. We vragen hier jullie begrip voor.